Skip to content

Dikke Lende / Rumpsteak (reversed grill methode)

Personen: 6

Wat nodig:

  • Braadstuk van ongeveer 1 kg
  • olijfolie extra virgine
  • zeezout

Wat verder nodig:

  • BBQ met deksel
  • snijplank
  • schaal
  • scherp mes
  • vleesthermometer
  • aluminiumfolie

Wat te doen:

Voor het Braadstuk (Dikke Lende), laat je lende op kamertemperatuur komen. In ieder geval een
uur voor je gaat barbecuen uit de koelkast halen. Snijdt overlangs in stukken van ongeveer 12 – 15
cm doorsnee (lende in drieen).

Steek je barbecue aan, leg de kolen aan één kant van je bbq, en wacht tot de kolen grijs zijn. Nu
ben je klaar om de lende te garen. Om een mooie malse, sappige steak te krijgen, bakken we de
lende met de reversed grill methode.

Leg daarvoor eerst de lende op het ‘koude gedeelte’ (indirect) dus niet recht boven de kolen, en
Sluit de bbq met je deksel, en zorg dat het luchtrooster nog wel open staat. Draai af en toe om.
Gaar het indirect tot een kerntemperatuur van 38!.
Het ligt helemaal aan de temperatuur en grootte van je barbecue wanneer je vlees gaar is, maar
reken op ongeveer een half uur tot drie kwartier.

Zorg dat de kolen weer flink gloeien, en goed heet zijn. Plaats de lende daarna recht boven de
kolen om de buitenkant van je vlees een mooi gekarameliseerd korstje te geven. Dit is direct
garen. Laat het garen tot een kerntemperatuur van 48!. Dit meet je met een vleesthermometer.

Als je Lende klaar is, haal het van de barbecue en laat minimaal 10 minuten rusten in
aluminiumfolie. Hierdoor ontspant het vlees zich en verdelen de sappen zich weer.

Opmaak:

Snijdt de Lende in plakken van ongeveer 2 cm en leg op je mooiste bord of plank. Bestrooi met iets
Fleur de sel. Serveer met de al gemaakte salsa