Salsa Roja (dip)

Salsa Roja (dip)

Personen: 10

Wat nodig:

  • 2 tomaat
  • ui
  • knoflook 3 teentjes
  • spaanse of chipotle peper
  • bruine suiker

Wat verder nodig:

  • kommetje
  • lepel

Wat te doen:
Zorg dat de BBQ aanstaat. Leg de tomaat, ui, knoflook en de peper op het rooster van je bbq.
Voeg wat rookmot toe op de kolen. Sluit de deksel van de BBQ. Zorg dat de rook een minuut of 10
binnen blijft. Gaar de producten nog 15 minuten.

Haal van de BBQ, pel de ui en de knoflook. Doe de ui, knoflook, tomaat en peper (naar smaak)
met een snufje zout in de blender met 2 eetlepels bruine suiker, en maal fijn.

Lekker als dip bij brood en bij de Rumpsteak.

Eet het lekker puur!

Lamsburger

Lamsburger

personen: 6

Wat nodig:

  • lamsgehakt 650 gr
  • feta 150 gr
  • theepel oregano gedroogd
  • 2 tenen knoflook geperst
  • olijfolie extra virgine
  • 1 ei
  • zeezout en peper

Wat verder nodig:

  • BBQ
  • Steekring of burgerpers
  • vleesthermometer

Wat te doen:

Steek je barbecue aan, leg de kolen aan één kant van je bbq, en wacht tot de kolen grijs zijn. We grillen we de lamsburgers boven de kolen, met de directe methode. Afhankelijk van de dikte bepaal je hoe lang ze te garen.

Meng het gehakt met feta, oregano, knoflook, olijfolie, en ei. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel het gehakt in 6 porties en portoneer met behulp van een steekring of een burgerpers.

Grill de burgers boven de kolen rondom krokant, en laat garen tot een kerntemperatuur van 58 C.

Het ligt helemaal aan de temperatuur van je barbecue wanneer je vlees zover is, maar ga uit van een max. een minuut of 2 a 3 per kant .

Opmaak

Serveer bv op een turkse pide, waarvan je met dezelfde steekring 6 rondjes brood hebt
uitgestoken. Leg een plak vleestomaat op de onderste helft van het broodje, dan de burger, en top af met lekkere pickles van biet en een spicy mayo.

Pulled knolselderij

Pulled knolselderij

Bijgerecht

Wat nodig:

  • 2 knolselderij
  • blaadjes van paar takjes oregano
  • 1 rood pepertje fijngehakt
  • sap van een limoen
  • olijfolie extra vierge
  • zeezout

Wat verder nodig:

  • aluminium folie
  • 2 vorken
  • mes

Wat te doen:

Neem twee stukken aluminiumfolie van 30x 30 cmzet de ongeschilde knolselderijen erop, en giet er wat olijf olie overheen. Vouw het alufolie dicht, en zet ze op de bbq (150-180 Graden). Kijk er minimaal 2 uur niet meernaar om. (Kan ook gewoon in de oven).

Haal de pakketjes van de bbq en pak de knolselderij eruit. Schil met een scherp mes de schil er af,en verwijder de onderkant.

Leg op een schone snijplank, en trek met de vorken uit elkaar. Doe in een schaal en meng met een scheutje olijfolie en de overige ingrediënten. Proef of het op smaak is, en voeg anders nog wat toe.

Lekker als fris bijgerecht.

Variatie met biet

Dit kan je ook met Biet doen, houd dan een uur aan. De biet hoeft dan niet perse in alufolie. Overgieten met olijfolie en bestrooien met wat zout.

Uit de oven even laten afkoelen, schillen, in stukjes snijden met wat (verse) organo of tijm, een beetje zout en olijfolie.

Eet het lekker puur!

Gepofte Biet

Gepofte Biet

Bijgerecht 6 personen

Wat nodig:

  • 2 bieten (een gele en een chioggia)
  • olijfolie extra vierge
  • zeezout
  • blaadjes van paar takjes oregano

Wat verder nodig:

  • aluminium folie
  • mes

Wat te doen:

Neem twee stukken aluminiumfolie van 30x 30 cm.
Zet de ongeschilde bieten erop, en giet er wat olijf olie overheen en een beetje zeezout.
Vouw het alufolie dicht, en zet ze op de bbq (150-180 Graden). Kijk er minimaal 1 uur niet meer
naar om.

Haal de pakketjes van de bbq en laat 5 minuten staan. Pak de bieten eruit. Snijdt met een scherp
mes de onderkant eraf en schil ze verder.

Leg op een schone snijplank, en snijdt in stukjes. Doe in een schaal en meng met een scheutje
olijfolie, wat zeezout en de blaadjes oregano.

Lekker als fris bijgerecht.

Dikke Lende / Rumpsteak

Dikke Lende / Rumpsteak (reversed grill methode)

Personen: 6

Wat nodig:

  • Braadstuk van ongeveer 1 kg
  • olijfolie extra virgine
  • zeezout

Wat verder nodig:

  • BBQ met deksel
  • snijplank
  • schaal
  • scherp mes
  • vleesthermometer
  • aluminiumfolie

Wat te doen:

Voor het Braadstuk (Dikke Lende), laat je lende op kamertemperatuur komen. In ieder geval een
uur voor je gaat barbecuen uit de koelkast halen. Snijdt overlangs in stukken van ongeveer 12 – 15
cm doorsnee (lende in drieen).

Steek je barbecue aan, leg de kolen aan één kant van je bbq, en wacht tot de kolen grijs zijn. Nu
ben je klaar om de lende te garen. Om een mooie malse, sappige steak te krijgen, bakken we de
lende met de reversed grill methode.

Leg daarvoor eerst de lende op het ‘koude gedeelte’ (indirect) dus niet recht boven de kolen, en
Sluit de bbq met je deksel, en zorg dat het luchtrooster nog wel open staat. Draai af en toe om.
Gaar het indirect tot een kerntemperatuur van 38!.
Het ligt helemaal aan de temperatuur en grootte van je barbecue wanneer je vlees gaar is, maar
reken op ongeveer een half uur tot drie kwartier.

Zorg dat de kolen weer flink gloeien, en goed heet zijn. Plaats de lende daarna recht boven de
kolen om de buitenkant van je vlees een mooi gekarameliseerd korstje te geven. Dit is direct
garen. Laat het garen tot een kerntemperatuur van 48!. Dit meet je met een vleesthermometer.

Als je Lende klaar is, haal het van de barbecue en laat minimaal 10 minuten rusten in
aluminiumfolie. Hierdoor ontspant het vlees zich en verdelen de sappen zich weer.

Opmaak:

Snijdt de Lende in plakken van ongeveer 2 cm en leg op je mooiste bord of plank. Bestrooi met iets
Fleur de sel. Serveer met de al gemaakte salsa

Appelrozen

Appelrozen

Personen: 6

Wat nodig:

  • 3 Appels (niet te groot)
  • 1 rol Bladerdeeg
  • 2 eetlepels Suiker
  • 2 theelepels Kaneel
  • 1 ei
  • poedersuiker
  • (optioneel) bak room-, of vanille ijs voor erbij

Wat verder nodig:

  • schilmesje
  • muffin vorm
  • bakpapier: 6 stukjes van 15×15 cm

Wat te doen:
Zorg dat de BBQ gereed is voor indirecte garing en 180 – 200 graden is.

Snijd de appels overlangs doormidden verwijder het klokhuis. Niet schillen. Snijdt dunne plakken
van ong. 1 mm, ze moeten straks kunnen buigen.

Rol het bladerdeeg uit, en snijd in 6 gelijke banen. Meng in een kommetje de duiker met de kaneel.

Leg een baan bladerdeeg neer, beleg met de schijfjes appel, dakpansgewijs, zodat de appel met
de ronde kant net iets boven de rand van het bladerdeeg. De onderste helft van het bladerdeeg
blijft vrij.

Bestrooi dit geheel met kaneelsuiker, en vouw de onderste rand naar boven. Rol het in de lengte
op. Zet dit op een stuk bakpapier, en doe in de muffinvorm.
Herhaal dit met alle stukken bladerdeeg.

Klop het ei los, en bestrijk de bovenkant van alle rozen met ei. Strooi er nog wat kaneelsuiker op.
Bak op de bbq in 15-20 minuten gaar.

Serveren:
Serveer ze met het bakpapier op een bordje, bestrooi met poedersuiker en garneer met een
blaadje mint. Desgewenst met een bolletje ijs erbij.

Gegrilde andijvie

Gegrilde andijvie

Bijgerecht 6 personen


Wat nodig:

  •  1 krop andijvie (raddichio of witlof kan ook)
  • olijfolie extra vierge
  • 100 gr creme fraiche
  • 50 gr blauwe kaas (naar smaak dulce of picante)
  • peper en zout naar smaak

Wat verder nodig:

  •  bbq
  • mes
  • kommetje

Wat te doen:


Halveer de andijvie over langs. Blancheer 1 1/2 minuut in heet water.
Portioneer de andijvie verder naar wens, maar laat wel de wortelaanzet zitten. Dat houd je
bladeren bij elkaar.


Voor het grillen olijfolie, peper en zout erop. Grill op de directe methode aan alle kanten aan.


Meng ondertussen de crème fraiche met de blauwe kaas, en voeg naar smaak wat peper en zout
toe.


Haal de andijvie van de grill, en verdeel er wat kaasmengsel over.

Gegrilde makreel

Gegrilde makreel

Personen: 6

Wat nodig:

  •  6 makreel filet (vers)
  •  2 teentjes knoflook
  •  1/2 bosje peterselie
  • citroen
  • zout
  • olijfolie

Wat verder nodig:

  • kommetje
  • snijplank

 

Wat te doen:


Hak voor de dressing de peterselie en knoflook en doe in een kommetje. Rasp er de schil van een
halve citroen overheen. Doe er wat zout bij, en voeg een flinke scheut olijfolie toe, en roer door.
Vet een velletje bakpapier in met wat olie. Leg de makreelfilets erop en smeer wat van de dressing
erover.


Leg het bakpapier met filets op de bbq en bak de makrelen op 1 kant een minuut of 5.


Optioneel mierikswortel saus:

  •  100 gr Crème fraiche
  • 1 cm geraspte Mierikswortel
  • paar stengels bieslook gehakt
  • kneusje sap van citroen
  • vingertopje zout

Ingrediënten door elkaar roeren en naar smaak zout toevoegen. Afgedekt koel wegzetten.
Serveer de makreel met een lepeltje saus ernaast.


Eet het lekker puur!

Spareribs 3-2-1 methode

Spareribs 3-2-1 methode

Personen: 20

Wat nodig:

  • Rauwe spareribs 10
  • ribben
  • zeezout
  • gemalen zwarte peper
  • 250 cl appelsap
  • appelciderazijn
  • optioneel – BBQ saus naar keuze

Wat verder nodig:

  • BBQ met deksel
  • snijplank
  • theelepel
  • mes
  • aluminiumfolie

Wat te doen:

Steek je barbecue aan, leg de kolen aan één kant van je bbq (of gebruik een deflector), en wacht
tot de kolen grijs zijn. Zorg dat de BBQ een temperatuur van 100-120 graden heeft. Nu ben je klaar
om de spareribs voor te garen.


Ontvlies ondertussen de spareribs door aan de holle kant een theelepel tussen het vlies en het
vlees te wurmen. Als je een begin hebt kan je het vlies er zo afhalen. Hierdoor kan de smaak beter
in de ribs trekken. Wrijf de spareribs aan beide zijden in met zout en peper.


Zet nu de ribs op de zijkant tegen elkaar met de dikke kant van het bot op het rooster. Doe de
deksel op de bbq. Als je ze een rooksmaak wilt geven leg je wat voorgeweekt rookhout of mot op
de kolen, en doet dan gelijk de deksel op de bbq. Gaar ze een uur of 3. Je hoeft ze niet om te
draaien.


Scheur grote stukken aluminiumfolie af en leg klaar. Leg een rib met de bolle kant op het folie. Giet
er 50 ml appelsap overheen en een scheutje azijn. Leg de volgende rib er op en ook daaroverheen
gaat appelsap en de azijn. Doe 2 of 3 ribs per alufolie pakketje. Verwerk de rest van de ribs op dezelfde manier.


Gaar nu de ribs in de bbq voor de helft van de tijd van het voorgaren. In dit geval zo’n 1,5 uur.
Als je BBQ heter is, worden de tijden korter.


Als laatste, als de ribs mooi mals en sappig zijn, en ze bijna van het bot vallen, kan je ervoor
kiezen ze nog heel even boven de kolen af te grillen. Dan worden zie iets krokant.
Zorg hiervoor dat de kolen weer flink gloeien, en goed heet zijn. Grill de stukjes losgesneden ribs
een paar minuten aan beide zijden.


Je kun er optioneel voor kiezen ze bij dit laatste process eerst nog af te lakken met een bbq saus,
en ze dan even af te grillen. Dan worden ze wat pittiger en kleffer, maar minder puur.

De voordelen van een Kamadoo

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim. Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus. Phasellus viverra nulla ut metus varius laoreet. Quisque rutrum. Aenean imperdiet. Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies nisi. Nam eget dui.

Etiam rhoncus. Maecenas tempus, tellus eget condimentum rhoncus, sem quam semper libero, sit amet adipiscing sem neque sed ipsum. Nam quam nunc, blandit vel, luctus pulvinar, hendrerit id, lorem. Maecenas nec odio et ante tincidunt tempus. Donec vitae sapien ut libero venenatis faucibus. Nullam quis ante. Etiam sit amet orci eget eros faucibus tincidunt. Duis leo. Sed fringilla mauris sit amet nibh. Donec sodales sagittis magna. Sed consequat, leo eget bibendum sodales, augue velit cursus nunc, quis gravida magna mi a libero. Fusce vulputate eleifend sapien. Vestibulum purus quam, scelerisque ut, mollis sed, nonummy id, metus. Nullam accumsan lorem in dui. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; In ac dui quis mi consectetuer lacinia.