Skip to content

Spareribs 3-2-1 methode

Personen: 20

Wat nodig:

  • Rauwe spareribs 10
  • ribben
  • zeezout
  • gemalen zwarte peper
  • 250 cl appelsap
  • appelciderazijn
  • optioneel – BBQ saus naar keuze

Wat verder nodig:

  • BBQ met deksel
  • snijplank
  • theelepel
  • mes
  • aluminiumfolie

Wat te doen:

Steek je barbecue aan, leg de kolen aan één kant van je bbq (of gebruik een deflector), en wacht
tot de kolen grijs zijn. Zorg dat de BBQ een temperatuur van 100-120 graden heeft. Nu ben je klaar
om de spareribs voor te garen.


Ontvlies ondertussen de spareribs door aan de holle kant een theelepel tussen het vlies en het
vlees te wurmen. Als je een begin hebt kan je het vlies er zo afhalen. Hierdoor kan de smaak beter
in de ribs trekken. Wrijf de spareribs aan beide zijden in met zout en peper.


Zet nu de ribs op de zijkant tegen elkaar met de dikke kant van het bot op het rooster. Doe de
deksel op de bbq. Als je ze een rooksmaak wilt geven leg je wat voorgeweekt rookhout of mot op
de kolen, en doet dan gelijk de deksel op de bbq. Gaar ze een uur of 3. Je hoeft ze niet om te
draaien.


Scheur grote stukken aluminiumfolie af en leg klaar. Leg een rib met de bolle kant op het folie. Giet
er 50 ml appelsap overheen en een scheutje azijn. Leg de volgende rib er op en ook daaroverheen
gaat appelsap en de azijn. Doe 2 of 3 ribs per alufolie pakketje. Verwerk de rest van de ribs op dezelfde manier.


Gaar nu de ribs in de bbq voor de helft van de tijd van het voorgaren. In dit geval zo’n 1,5 uur.
Als je BBQ heter is, worden de tijden korter.


Als laatste, als de ribs mooi mals en sappig zijn, en ze bijna van het bot vallen, kan je ervoor
kiezen ze nog heel even boven de kolen af te grillen. Dan worden zie iets krokant.
Zorg hiervoor dat de kolen weer flink gloeien, en goed heet zijn. Grill de stukjes losgesneden ribs
een paar minuten aan beide zijden.


Je kun er optioneel voor kiezen ze bij dit laatste process eerst nog af te lakken met een bbq saus,
en ze dan even af te grillen. Dan worden ze wat pittiger en kleffer, maar minder puur.