Veel gestelde vragen

Met de extra accessoire ‘wood chipper’ bent u instaat om rookhout toe te voegen zonder het deksel te open of de heat deflector te verwijderen. Het gat voor de wood chipper zit standaard op de 16 inch, 19 inch en 22 inch kamado.  Hierdoor behoudt u tijdens het rook een beter de temperatuur en een nauwkeurigere bereiding.

De keramiek van de kamado isoleert goed. Hoewel we niet aanraden uw hand tegen de buitenkant te houden, wordt de barbecue niet zo heet als een metalen gas- of houtskool barbecue.

De kamado is een kooktoestel voor alle weertypes en kan gebruikt worden wanneer u maar wilt genieten van de geweldige smaak van een barbecue. In tegenstelling tot metalen kooktoestellen werkt de kamado zeer doelmatig bij koud weer. Ook is de kamado van onschatbare waarde indien uw stroom- of gasvoorziening uitvalt. Met de kamado is het altijd barbecueweer!

Hoewel dat uiteraard wel kan, is het niet aan te raden. Het geheim van de kamado zit ‘m in het vasthouden, circuleren en regelen van de hitte. Idealiter is het deksel gesloten, zodat de hitte zowel van bovenaf als van de kolen straalt. Met het deksel open is de kamado niets anders dan een gewone barbecuegrill, waardoor de gerechten sneller uit zullen drogen.

U kunt de kamado heel makkelijk doven door na het koken de schuif onderin en bij de top te sluiten. Er zal geen zuurstof meer bij het vuur komen en dit zal snel doven, waarna de kamado afkoelt. Door de dikke keramische wanden van de kamado duurt het afkoelen ongeveer een uur of langer. 
Dat is overigens een uitstekend moment om gerechten dan goed warm te houden. Gebruik nooit water om de kolen te blussen.

Eén van de fantastische mogelijkheden van de kamado is het op peil houden van de temperatuur. Met behulp van de twee luchtschuiven kunt u de temperatuur van uw de barbecue instellen tussen minder dan circa 40ºC en meer dan 400ºC. Met deze temperaturen kunt u op alle mogelijke manieren uw gerechten bereiden, van roken bij lage temperatuur tot schroeien bij grote hitte. De buitenthermometer geeft de juiste temperatuur aan. In tegenstelling tot andere houtskooltoestellen staat de hoeveelheid gebruikte kolen los van de kooktijd. U begint simpel met dezelfde hoeveelheid houtskool voor elke maaltijd. Naderhand sluit u de regelschuif om het vuur te doven en blijven de niet gebruikte kolen voor een volgende keer bewaard.

LET OP : wanneer u met hogere temperaturen werkt (vanaf ca. 200ºC) dient u het deksel voorzichtig een klein stuk te openen zodat er een weinig lucht bij kan komen. Vervolgens kunt u het deksel rustig helemaal openen. Wanneer het deksel snel in zijn geheel geopend wordt kan er een terugslag van de aanwezig hete lucht plaatsvinden. Dit kan verwondingen tot gevolg hebben.

Normaal gesproken hoeft u tijdens een barbecue sessie geen houtskool bij te vullen. De kamado brandt urenlang zonder bij te vullen. Naarmate de kooktemperaturen hoger zijn, verbranden de kolen sneller, maar ook dan zal bijvullen waarschijnlijk niet nodig zijn. 
Om na het aansteken de kolen “op een laag pitje” te houden of om gerechten gedurende lange tijd warm te houden, dient u de margriet (op de top) geheel te sluiten en de onderschuif circa 5 cm open te zetten. Voor het warm houden van gerechten moet de temperatuur van uw kamado ongeveer 50ºC zijn.

Volg de volgende onderhoudsinstructies om uw kamado in perfecte staat te houden en uitstekend te blijven grillen:

 • Voor de juiste luchtstroming en beter grillen moeten vóór elk gebruik de opgehoopte as en oude houtskool onderuit de ketel en as opvanger worden verwijderd. Voordat u dat doet moet u ervoor zorgen dat alle houtskool volledig gedoofd en de grill afgekoeld is. 
 • U ziet misschien “verfachtige” schilfers op de binnenkant van het deksel. Tijdens het gebruik oxideren vet- en rookdampen langzaam tot koolstof en worden afgezet aan de binnenkant van het deksel. Borstel het verkoolde vet uit de binnenkant van het deksel met een roestvrijstalen grillborstel. Om meer ophoping tot een minimum te beperken kan de binnenkant van het deksel na het grillen met een papieren handdoek worden afgenomen terwijl de grill nog warm (niet heet) is.
 • Als uw kamado in een bijzonder barre omgeving wordt gebruikt, moet u de buitenkant vaker schoonmaken. Zure regen, chemicaliën en zout water kan roest op de buitenkant veroorzaken. Wij bevelen aan om de buitenkant van de grill met warm zeepwater af te nemen. Spoel de buitenoppervlakken daarna af en laat ze grondig drogen. 
 • Gebruik geen scherpe voorwerpen of schurende schoonmaakmiddelen voor het schoonmaken van de buitenkant van uw kamado.

Uiteraard hebben we ook een handleiding in digitale vorm. Deze is hier te downloaden.

De zware, dikke pakking van uw barbecue zorgt voor de afdichting van de twee delen van uw bbq en beschermt het deksel wanneer deze te snel wordt gesloten. De pakking is niet duur en zal mogelijk om de twee of drie jaar vervangen moeten worden. 
Er zit geen asbest in de pakking!

Ja. De glazuurlaag beschermt uw bbq in alle weersomstandigheden. De extra accessoire, de vinylhoes, houdt uw bbq schoon en beschermt de metalen onderdelen.

Nee, dat is niet nodig. Omdat er sprake is van ‘rondom verhitting’ is het niet nodig het rooster in hoogte te verstellen. Dat is ook niet de bedoeling bij de kamado. Dankzij de hittecirculatie is ook een braadspit niet nodig.

Wij adviseren het gebruik van de 100% natuurlijke houtskool van Yakiniku. Deze ziet er heel anders uit dan de briketten die u tot nu toe heeft gebruikt.

Afhankelijk van uw stijl van koken en het aantal malen dat u de kamado gebruikt, is een zak van 10 kilo 100% natuurlijke houtskool voldoende voor vele gezellige barbecueavonden.

Gebruik liever geen zogenaamde brikketen, aangezien deze een onverwacht resultaat kunnen geven.

Uw kamado is bovenop de klep voorzien van een metalen top met roterende schijf, de zogenaame ‘margriet’. Hiermee kan de temperatuur perfect geregeld worden en deze hoeft niet verwijderd te worden om het deksel van de kamado te kunnen openen. 
De RVS schuif onderin is voorzien van gaatjes waardoor de temperatuur zeer nauwkeurig kan worden ingesteld, speciaal voor het roken van gerechten.

Als u de kamado opnieuw wilt aansteken zult u verbaasd staan hoeveel houtskool er nog over is van de vorige barbecue sessie. Deze kolen kunt u opnieuw gebruiken. Voordat u begint dient de as verwijderd te worden. Wij adviseren de as in een metalen container te ledigen, ongeacht hoe “koud” de as is. Controleer de luchtgaten in het rooster, zodat deze vrij zijn. Hierin hopen zich soms kleine stukjes houtskool of as op waardoor de ventilatie afneemt.

Wanneer u een grote kamado gebruikt (16, 19 of 22 inch), moet u de vuurlade tot circa 2,5 à 5 cm boven de luchtgaten vullen. In geval van de middelgrote of kleine kamado (11 of 14 inch) vult u deze tot aan de luchtgaten. 

 1. Open het deksel en verwijder het grillrooster. 
 2. Zet de ventilatieschuif maximaal open. 
 3. Vul de kamado met houtskool tot de ronde luchtopeningen. 
 4. Leg 3 à 4 aanmaakblokjes verspreid tussen de houtskool. 
 5. Steek de aanmaakblokjes aan en laat het deksel 10 minuten openstaan.
 6. Draai de schuifkap volledig open en onderschuif volledig open.
 7. Na ongeveer vijf minuten moet de houtskool branden. U kunt dan extra houtskool bijvullen, tot circa 5 cm boven de luchtopeningen.
 8. Wanneer de thermometer de gewenste temperatuur aangeeft (normaal tussen 150ºC en 200ºC) dient u de ventilatie te verminderen door de schuifkap en luchtschuif in de juiste stand te zetten. Opwarming duurt hooguit twintig minuten. U kunt eventueel nadien de temperatuur nog nauwkeuriger regelen. Een opening van 0,5 cm onder en boven is de meest gebruikelijke stand. Hoe groter de opening, des te hoger de temperatuur.
 9. Na het barbecueën moeten beide ventilatiegaten gesloten worden om het vuur te doven. Het vuur zal snel uitgaan en de kamado zal langzaam afkoelen. Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat de kamado verplaatst wordt, totdat hij is afgekoeld.